Begrijpend lezen

Begrijpend lezen

‘Ik vind lange teksten echt zó stom!’

Herken je dit?

Er is veel gedoe en stress bij jouw kind als hij of zij een tekst moet lezen, zeker als het een toets is. Thuis spontaan een boek lezen zal niet snel gebeuren.

Jouw kind weet vaak niet wat de woorden betekenen. Hierdoor heeft hij moeite om de tekst goed te begrijpen.

Het lukt je kind niet om de de tekst kort en bondig na te vertellen.. Het navertellen is heel omslachtig en je snapt eigenlijk niet goed waar de tekst nu precies over ging.

Het leren van een samenvatting gaat heel moeizaam. Meestal leest je kind wel 100x de samenvatting in zijn geheel door.

Cito Begrijpend Lezen blijft maar onvoldoende. Dit frustreert enorm, want je kind ziet dat andere kinderen wel hoger scoren. Daarbij beïnvloed het ook enorm het latere schooladvies.

 

En hoe zou het zijn als..

Er is geen stress en spanning meer over het lezen. Je kind kan een tekst rustig navertellen en weet wat de belangrijkste punten zijn. Samenvattingen maken en leren zijn een eitje. Door dit alles komt de lol in het lezen weer terug. Nu zijn ook die andere schoolvakken waarbij er veel gelezen moet worden een stuk makkelijker. Hierdoor worden de opdrachten veel beter begrepen.

Begrijpend lezen is nu een eitje en de resultaten gaan omhoog.

 

Dit is gewoon binnen handbereik!

 

Gedurende een aantal weken ga ik samen met jouw zoon of dochter ervoor zorgen dat hij of zij die lastige teksten de baas wordt. We gaan heel praktisch te werk, zodat het geleerde gelijk in de klas of thuis kan worden toegepast.

De groepslessen vinden plaats in mijn praktijk, de individuele lessen kunnen in mijn praktijk en/of online plaatvinden: net wat voor jullie het beste uitkomt! 

BEgrijpend lezen Lisette Castelein

Deze training geeft een stevige basis voor begrijpend lezen,

waar je kind de rest van zijn schoolcarrière profijt van heeft.

Individuele training

10 lessen van 45 minuten waarin we op een leuke, actieve én afwisselende manier aan de slag gaan met teksten.

Individuele aandacht én afstemming als dat tijdens de training nodig blijkt te zijn.

Een werkmap waarin al het werkmateriaal wordt verzameld. Ook super handig als naslagwerk!

 

Bonus

Altijd toegang tot mijn beveiligde online leeromgeving!

Groepstraining

5 lessen van 90 minuten waarin we op een leuke, actieve én afwisselende manier aan de slag gaan met teksten.

Een kleine groep van maximaal 4 kinderen. Hierdoor veel persoonlijke aandacht.

Een werkmap waarin al het werkmateriaal wordt verzameld. Ook super handig als naslagwerk.

 

Nieuwe groep start op: in overleg
Nog 4 van de 4 plekken beschikbaar.

Neem een vriend(in) mee en krijg allebei

15% korting!

Begrijpend lezen is de basis van het leren!

Wanneer jouw kind zonder begrip leest, zal hij of zij op den duur vastlopen met school. Begrijpend lezen is namelijk een vaardigheid die je nodig hebt bij meerdere vakken op school.

Zo gebruik je begrijpend lezen bij vakken zoals taal, spelling, maar ook bij: rekenen, aardrijkskunde, geschiedenis en natuur. En wat denk je van het leren van een toets? De samenvatting maken en leren vergt heel wat inzicht in de tekst.

Ook bij de Cito/IEP-toetsen is begrijpend lezen ontzettend belangrijk. Deze toetsen zijn namelijk heel talig en menig kind loopt hierop vast, omdat ze niet door de teksten heen komen. 

Als je niet begrijpt wat je leest, kun je de leerstof niet eigen maken. Nu zijn er kinderen die alles letterlijk uit hun hoofd leren, maar begrijpen niet wat ze leren. Bovendien kunnen deze kinderen alleen reproduceren en bij inzichtvragen vallen ze door de mand. Simpelweg omdat ze niet hebben geleerd hoe ze begrijpend moeten lezen.

Er zijn ontzettend veel kinderen die moeite hebben met begrijpend lezen en daardoor de essentie van een tekst niet begrijpen. Gevolg is slechtere cijfers halen dan eigenlijk nodig is.

Deze training zorgt voor een goede aanpak van het
begrijpend lezen en dus betere schoolresultaten!

‘Hadden we dit maar eerder gedaan.’

Miranda- moeder van Hans, 11 jaar
Bij begrijpend lezen blijft hij na de training de antwoorden onderstrepen zodat hij zeker weet dat hij het juiste antwoord heeft gevonden in de tekst. Zijn werkwijze helpt hem goed op weg naar het juiste niveau en daar is hij zelf trots op omdat hij nu goed mee kan komen en het snapt.

Sam- zoon van 10 jaar
Onze zoon ging altijd met veel plezier naar de training. Dit was voor ons een soort van wonder, aangezien hij begrijpend lezen altijd vreselijk vond.
Door de training leerde hij om de teksten goed te begrijpen en ook te onthouden. Inmiddels is de training afgerond en merken we thuis dat hij het lezen in zijn geheel nu leuker vindt. Ook kan hij verhalen beter navertellen en verzandt hierbij niet in details.
Al met al heeft hij er heel veel aan gehad. Bedankt hiervoor Lisette!

Laura- moeder van Sanne, 9 jaar
Yes! Het lukt Sanne nu om aan de hand van het stappenplan een tekst goed te begrijpen. Sanne is er echt heel erg blij mee en gebruikt het stappenplan nu ook in de klas.

Mark- Vader van Fenne, 10 jaar
Voor Fenne kozen we ervoor om de training begrijpend lezen individueel af te nemen. Hierdoor kon Lisette nog beter afstemmen op wat Fenne nodig had. We zagen dat ze de lessen leuk vond. Thuis vertelde ze over verwijswoorden, zodat wij er ook nog wat van leerden. De map staat nu in de kast en het stappenplan dat daarin zit wordt er regelmatig erbij gepakt als ze een toets moet leren. De leerkracht gaf aan dat ze goed vooruit is gegaan. Niet alleen bij het begrijpend lezen, maar Fenne snapt nu ook veel beter de teksten bij de andere vakken.

Veelgestelde vragen

Wat wordt er van mij als ouder verwacht?

Je kind gaat iets leren wat nu nog lastig is. Daarom is het belangrijk dat je er thuis voor hem of haar bent als het even lastig wordt om bijvoorbeeld door te zetten. Je kind positief aanmoedigen is hierbij heel belangrijk. Je hoeft geen sommen uit te leggen, daar ben ik voor.

Krijgt mijn kind huiswerk?

Het oefenwerk is een heel belangrijk onderdeel van de training. Als er thuis niet wordt geoefend zal er te weinig vooruitgang zijn. De hersenen hebben het nodig om dat wat er geleerd is tijdens de sessie regelmatig te herhalen. Zodoende kan de nieuwe lesstof ook worden onthouden. Het oefenwerk vraagt een tijdsinvestering van ongeveer 5x per week, 15 minuten oefenen.

Is er overleg met de leerkracht?

Bij deze training zit geen overleg met de leerkracht inbegrepen. Wil je dat er toch een overleg plaatsvindt dan is dat mogelijk. Een overleg kost €12,50 per 15 minuten.

Wat als mijn kind ziek is?

Bij een groepstraining:
Je kind krijgt gewoon de werkbladen gemaild die we tijdens de les zouden gaan behandelen, evenals het oefenwerk. Echter, er zit dan geen instructie van mij bij. Wanneer je wilt dat je kind alsnog de uitleg erbij krijgt, kunnen we een vervangende individuele les inplannen van 30 minuten. Deze kost €45.

Bij een individuele training:
* Wanneer de afzegging buiten de 24 uur voor de start van de les is, kunnen we een vervangende les inplannen.

* Bij een afzegging binnen de 24 uur voor de start van de sessie, mail ik de werkbladen die we zouden gaan behandelen evenals het oefenwerk. Echter, er zit dan geen instructie van mij bij. Wanneer je wilt dat je kind alsnog de uitleg erbij krijgt kunnen we een vervangende individuele les inplannen van 30 minuten. Deze kost €45.

Wij wonen niet in de buurt. Kan de training ook online plaatsvinden?

Voor de individuele training is dit mogelijk. In mijn beveiligde leeromgeving kan jouw kind veilig online de training volgen.
Ik maak gebruik van meerdere camera’s waardoor zowel ik als mijn bord en werkmaterialen goed te zien zijn.

Wordt de begeleiding vergoed?

Ik sta in het kwaliteitsregister van de Landelijke Beroepsvereniging Remedial Teachers. Hierdoor vergoeden sommige zorgverzekeringen (deels) mijn begeleidingen.

Voor zover ik weet wordt op dit moment vanuit zorgverzekeraar Zorg & Zekerheid (aanvullende verzekering AV-GeZZin, AV-Totaal en AV-Cum Laude) de begeleiding (deels) vergoed. Voorwaarden kunnen echter wijzigen en daarom raad ik je aan om je te laten informeren door je zorgverzekeraar.

Ook als je een andere zorgverzekeraar hebt raad ik je aan om met hen contact op te nemen voor een eventuele vergoeding.

Gewoon goede hulp bij het leren.

Copyright Praktijk Lisette Castelein